0
Mam trzydzieści jeden lat, pracuję jako grafik w małym studiu, które specjalizuje się w projektowaniu opakowań. Brzmi kreatywnie, ale w praktyce większość dnia spędzam na poprawianiu czcionek i przesuwaniu pixelów o jeden milimetr w lewo lub w prawo. Moje życie towarzyskie ogranicza się do trzech stałych punktów: kawy z ekipą o dziewiątej, obiadu w budce z kebabem i wieczornego scrollowania na kanapie. Ot, standard singla w dużym mieście.
Wszystko zaczęło się w zwykłą, pochmurną środę. Wracałem właśnie z zakupów, niosąc dwie torby pełne gotowców i napojów energetycznych. W kieszeni spodni czułem wibrację telefonu, ale zignorowałem to, bo akurat zmagałem się z kluczami. W końcu wszedłem do mieszkania, rzuciłem torby na podłogę i wyciągnąłem komórkę. To była wiadomość od Karola, mojego kumpla z liceum, którego widuję może raz na kwartał. Napisał coś krótkiego: “Hej, sprawdź to, może Ci się przyda”.
Pod linkiem kryła się strona z opisem aplikacji. Nie miałem pojęcia, o co chodzi, ale Karol nigdy nie wysyłał mi głupot. Kiedyś polecił mi świetną kawiarnię, innym razem program do edycji zdjęć, który do dziś używam. Ufam mu. Wszedłem w link i trafiłem na ofertę, która od razu przykuła moją uwagę. Aplikacja, którą można pobrać na telefon, oferująca rozrywkę, emocje, a przy okazji jakieś bonusy na start. Nie powiem, byłem ciekaw. Zawsze lubiłem testować nowe rozwiązania technologiczne, a ta apka wyglądała naprawdę schludnie.
Przeczytałem opinie w sklepie z aplikacjami. Większość pozytywne, ludzie pisali, że działa szybko, że interfejs jest prosty i że można wygodnie grać w podróży czy w przerwie między spotkaniami. Pomyślałem: dlaczego nie? Nie miałem nic lepszego do roboty, a do spotkania z klientem zostały jeszcze trzy godziny. Pobrałem vavada aplikacja i zainstalowałem ją na swoim smartfonie. Proces instalacji trwał może minutę. Zalogowałem się przez istniejące konto, które założyłem gdzieś wcześniej, i od razu poczułem ten dreszczyk, jaki towarzyszy każdemu nowemu doświadczeniu.
Zacząłem od automatów. Wybrałem coś z motywem dżungli, zielone liście, małpki, śmieszne dźwięki. To była nostalgia za dzieciństwem, kiedy grało się w podobne gry na konsoli. Ale tutaj stawka była realna, choć na początku minimalna. Wrzucałem groszowe kwoty, żeby zobaczyć, jak to działa. Aplikacja działała płynnie, animacje były dopracowane, a dźwięki nie irytowały, co w przypadku gier mobilnych jest rzadkością. W ciągu kilku minut wciągnąłem się tak bardzo, że prawie zapomniałem o kawie, która stygła obok na stole.
I wtedy stało się coś, czego kompletnie się nie spodziewałem. Po kilkunastu obrotach na jednym z automatów wpadła mi kombinacja, która odblokowała rundę bonusową. Zanim zdążyłem zareagować, ekran wypełnił się wirującymi symbolami, a ja wbiłem wzrok w telefon, jakbym oglądał finał mistrzostw świata. Serce zabiło mi szybciej, a w mózgu zrobiło się pusto. To uczucie, kiedy wszystko inne przestaje mieć znaczenie, a liczy się tylko to, co dzieje się na ekranie.
Runda bonusowa trwała może dwie minuty, ale dla mnie było to jak wieczność. Kiedy zakończyła się podliczeniem wygranej, aż otworzyłem usta ze zdziwienia. Kwota, która pojawiła się na ekranie, była wyższa niż moja tygodniówka. Przetarłem oczy, myślałem, że to błąd. Zrestartowałem aplikację, wszedłem ponownie. Saldo nie zmieniło się. Wygrana była prawdziwa.
Zacząłem chodzić po pokoju nerwowym krokiem. To niemożliwe, mówiłem do siebie. Taki pechowy gość jak ja nie może wygrać czegoś takiego. Zwykle to inni mają szczęście, a ja tylko patrzę z boku. Ale tym razem to ja byłem bohaterem tej historii. Po kilkunastu minutach, kiedy emocje trochę opadły, usiadłem z powrotem na kanapie i wziąłem telefon do ręki. Postanowiłem sprawdzić, co jeszcze oferuje vavada aplikacja poza automatami.
Kliknąłem w sekcję z grami karcianymi. Blackjack, poker, bakaraty. Miałem ochotę na coś, co wymaga odrobiny myślenia, nie tylko czystego szczęścia. Wybrałem blackjacka. Zasady pamiętałem z filmów i z jednej nocy, gdy próbowałem nauczyć się grać z kumplami. Siadłem wygodniej, rozsiadłem się na kanapie i zacząłem rozdawać wirtualne karty. Przez pierwsze rundy grałem ostrożnie, sprawdzałem, jak działa algorytm. Szybko jednak złapałem rytm.
Kiedy przebiłem kolejny próg wygranej, uświadomiłem sobie, że trzymam w rękach coś więcej niż tylko telefon. Mam szansę na coś, czego nie doświadczyłem od lat: na spontaniczną przyjemność. Bez planowania, bez harmonogramu, bez głowy zaprzątniętej terminami. Czułem się, jakby cały świat zniknął za oknem. Deszcz, który zaczął padać, szum miasta, zepsuty piekarnik w kuchni - wszystko to przestało mieć znaczenie. Liczył się tylko mój ekran i te cyferki, które rosły w zatrważającym tempie.
Wieczorem, kiedy już się uspokoiłem, zadzwoniłem do Karola. Chciałem mu podziękować, ale też zapytać, skąd w ogóle o tym wiedział. Powiedział, że sam używa tej aplikacji od kilku tygodni i że poleca ją każdemu, kto szuka czegoś, co oderwie go od rzeczywistości. “Stary, mówiłem ci, że to dobra sprawa”, stwierdził. “Nie musisz wpłacać fortuny, żeby się dobrze bawić”. Zaśmiałem się. Przypomniało mi się, że wczoraj wpłaciłem minimalną kwotę, żeby sprawdzić, czy przelewy działają szybko. Okazało się, że tak. I że to była jedna z lepszych decyzji w tym miesiącu.
Następnego dnia w pracy nie mogłem przestać myśleć o tym wieczorze. W przerwie otworzyłem vavada aplikacja jeszcze raz, ale nie po to, żeby grać. Chciałem tylko sprawdzić, czy wygrana nadal jest na koncie. Była. Uśmiechnąłem się do ekranu jak głupi. Ktoś z biura zapytał, czy wygrałem w totka. Odpowiedziałem: “Coś w tym stylu”.
Po pracy poszedłem do centrum handlowego. Kupiłem nową kurtkę, na którą patrzyłem od dwóch miesięcy. Wziąłem też prezent dla Karola - butelkę dobrej whisky, bo przecież bez niego nic by się nie stało. A wieczorem, kiedy wróciłem do domu, usiadłem na kanapie i włączyłem telewizor. Nie czułem potrzeby grania. Ta aplikacja dała mi już wszystko, czego potrzebowałem: przypomnienie, że życie może być nieprzewidywalne w dobry sposób.
Dzisiaj, pisząc to, myślę o tym, jak zwykła środowa nuda zmieniła się w coś wyjątkowego. Nie mówię, że każdy musi grać, ani że to recepta na szczęście. Ale dla mnie to była lekcja, że czasem warto spróbować czegoś nowego, nawet jeśli na początku wydaje się to tylko stratą czasu. A jeśli przy okazji wygrasz pieniądze, które poprawią ci humor na kilka tygodni, to tym lepiej.
Siedzę teraz w moim mieszkaniu, za oknem pada deszcz, na stole stoi nowy kubek, który też kupiłem za wygraną. I wiem, że to nie ostatni raz, gdy otworzę tę aplikację. Ale następnym razem zrobię to z czystej przyjemności, nie z potrzeby. Bo najważniejsze w tej całej historii nie były pieniądze. Najważniejsze było to uczucie, że w środę, o trzeciej po południu, świat zatrzymał się na chwilę, a ja poczułem, że żyję.