Trešdienas vakars man vienmēr ir bijis pelēks. Darba nedēļa vēl rit pilnā sparā, un nekas neliecināja, ka šoreiz būs savādāk. Atnācu mājās ar smagu galvu, izslēdzu telefonu, uzvārīju tēju un ieslēdzos datorā. Sēžu un skatos ekrānā, domāju, ko darīt. Tā vienkārši gribējās novērst uzmanību no ikdienas rutīnas, bet ne par ko tādu, kas prasa piepūli. Tad es pamanīju reklāmu, kas piedāvāja kaut ko jaunu. Kaut kā es sāku interesēties par spēlēm internetā. Jau iepriekš biju dzirdējis par online vavada, bet nekad nebiju mēģinājis, jo domāju, ka tas nav droši vai arī nav vērts tērēt laiku. Tomēr tas vakars bija tik blāvs, ka tieši vienkārša zinātkāre mani pamudināja veikt vienu mazu soli.

Es atvēru mājaslapu, apskatījos, kas tur ir. Dažādas spēles izskatījās diezgan aizraujoši — man vienmēr ir patikušas dinamiskas lietas ar grafiku un skaņu. Bez īpašas cerības izveidoju kontu un ieliku minimālo depozītu, sakot sev: “Tikai izmēģināšu, nekas vairāk.” Sajūta bija tāda kā bērnam, kurš iet iepirkties ar pirmo naudu, ko saņēmis no vecmammas. Man nebija lielas pieredzes azartspēlēs — pāris reizes esmu pamēģinājis kādu loteriju, bet tā arī viss. Šoreiz viss notika citādi. Es sāku griezt slotus, sākumā likmes bija maziņas, tikai desmit vai divdesmit centu apmērā. Atmosfēra man iepatikās: rotaļīgās animācijas, vieglas skaņas, un tas, ka viss notiek uzreiz, bez liekas gaidīšanas.

Pēc kādas piecas minūtes pamanīju, ka mana bilance pamazām aug. Sākumā bija tikai pāris eiro, bet man tas likās kā brīnums. Es turpināju griezt, un likās, ka pati iekārta man sūta kaut kādus signālus. Tad pēkšņi sākās piedāvājums ar bezmaksas griezieniem. Ekrānā viss zibēja, un es jutu, kā sirds sāk dauzīties. Kad griezieni beidzās, man kontā bija jau apmēram sešpadsmit eiro. Smējos kā bērns, jo tas bija tik negaidīti. Man nebija jāšķirsta kaudze mājaslapu un jāmeklē sarežģītas stratēģijas — vienkārši sagaidīju savu iespēju un izmantoju to. Tajā brīdī es sapratu, ka online vavada var sniegt ne tikai laika pavadīšanu, bet arī nelielu eiforijas devu. Tomēr es turpināju spēlēt skeptiski — kā jau latvietis, kurš vienmēr skaitās ar katru santīmu.

Pēc kāda laika es sāku eksperimentēt ar dažādām spēļu automašīnām un likmēm. Pamanīju, ka man labāk darbojas noteiktas spēles ar vienkāršiem noteikumiem, nevis tie sarežģītie, kur neko nesaprot. Atceros, ka vienā reizē es liku trīs eiro uz vienu griezienu un domāju, ka tūlīt zaudēšu. Bet nē — izvēlējies pareizais simbols, un atkal pie manis nonāca kārtīgs plus. Tā laime turpinājās veselu stundu, lai gan arī bija daži brīži, kad skaitītājs saruka līdz nullei. Bet tas mani neapbēdināja, jo es biju ielicis tikai to summu, kuru nebūtu žēl zaudēt. Šī attieksme tev pasargā nervus, un tā esmu runājis arī ar draugiem, kuri mēdz pārmest, ka kazino ir tikai zaudējumi.

Vēlāk vakarā, kad es jau grasījos iziet ārā, es vēlreiz uzgriezu vienu spēli un saņēmu nelielu bonusu. Tas bija smieklīgi — laimests, kurš nebija milzīgs, tomēr sagādāja daudz pozitīvu emociju. Es pat uztaisīju ekrānuzņēmumu un nosūtīju draugam, rakstot: “Skaties, ko ātrs pirksts var izdarīt.” Viņš atbildēja ar smaidiņu, jo viņš pats labprāt pavada vakarus pie šādām izklaidēm. Interesanti, ka šis vakars, kas sākās tik parasts, kļuva par kaut ko īpašu. Es nejutos kā liels laimētājs, tomēr mana pašsajūta bija būtiski labāka nekā pirms tam. Un pats galvenais — es sapratu, ka nejaušība tiešām var atnest negaidītu prieku, ja vien pats to uztver pareizi.

Protams, es neaicinu visus mētāt naudu un ticēt uz viegliem miljoniem. Es drīzāk esmu jaunā veida ziņkārīgs atpūtnieks, kurš atrada kaut ko, kas var izdaiļot ikdienu. Man patīk, ka ir daudz dažādu spēļu un bonusu, un es vienmēr varu izvēlēties to, kas šobrīd liekas atbilstošs. Šis ir stāsts par to, kā mana skepse pamazām pārvērtās par veselīgu interesi. Nevis atkarību vai krāpšanos, bet interesi par to, kā darbojas azarta psiholoģija un kā tā ietekmē mūsu ikdienu. Tagad dažreiz, kad pienāk brīvs vakars un es jūtu garlaicību, es vēlos ieskatīties spēļu pasaulē, lai pārbaudītu sevi un savu laimi. Un lieliskais ir tas, ka šajā stāstā