Mani sauc Juris, man ir trīsdesmit četri gadi, es strādāju par projektu vadītāju IT uzņēmumā. Darba dienas ir garas, pilnas ar tikšanām, termiņiem un nebeidzamiem uzdevumiem. Kad atnāku mājās, man ir tikai viena vēlme - izslēgt smadzenes. Ilgu laiku mana vakara rutīna izskatījās vienādi: atvērt ledusskapi, paēst, ieslēgt Netflix un aizmigt pie seriāla otrās sērijas. Viss bija paredzams, bez jaunām emocijām. Līdz kādu dienu es nejauši uzdūros kaut kam, kas mainīja šo rutīnu.

Tas notika darba dienas vidū, kad kolēģis, sēžot man blakus, pieminēja, ka brīvajā laikā reizēm pamēģina laimi tiešsaistes kazino. “”Nevajag tērēt daudz, tikai mazliet adrenalīna,“” viņš teica. Es vienmēr biju skeptisks pret šādām lietām. Man likās, ka tas ir tikai veids, kā zaudēt naudu un laiku. Bet tā vakara rutīna bija tik nomācoša, ka es nolēmu ielūkoties, ko viņš domā.

Mājās es atvēru savu portatīvo datoru un ierakstīju meklētājā vārdu, ko viņš pieminēja. Tā es nonācu līdz vavsda. Pirmā sajūta bija viegls satraukums. Es neko daudz negaidīju. Vienkārši gribēju saprast, par ko ir runa. Vietne izskatījās glīta, ar daudzveidīgu spēļu klāstu. Es izvēlējos vienkāršu spēli - tādu, kur vari sākt ar nelielu likmi. Ieguldīju desmit eiro. Tieši tik daudz, cik nebūtu žēl, ja viss pazūd.

Pirmie griezieni bija neizteiksmīgi. Dažreiz mazi laimesti, dažreiz nekas. Bet pēc desmit minūtēm es pamanīju, ka manā kontā ir divdesmit eiro. Tas nebija daudz, bet tas radīja smaidu. Es sapratu, ka šis nav par lielo naudu, bet gan par mirkli, kad pārsteidz pats sevi. Es turpināju griezt, bet ne vairāk kā dažus eiro. Pēkšņi, kad es jau biju gandrīz pabeidzis, ekrānā uzplaiksnīja skaitļi. Man bija izdevies uzvarēt piecdesmit eiro. Es iesmējos - tas bija tik negaidīti. Es ātri izņēmu naudu, nolēmis, ka šodien pietiek.

Nākamajā dienā pēc darba es atkal atvēru to pašu lapu. Šoreiz es biju mierīgāks. Es izvēlējos spēli ar interesantu grafiku, kurā bija jāizvēlas kārtis. Tā nebija tikai veiksme, bet arī neliela stratēģija. Es sāku ar pieciem eiro un spēlēja lēni, baudot procesu. Man patika tas, ka tas nav darbs - nav termiņu, nav preses. Vienkārši es un ekrāns. Šoreiz es uzvarēju tikai desmit eiro, bet emocijas bija tādas pašas - es jutos atsvaidzināts.

Laika gaitā šī kļuva par manu nelielo svētdienas rutīnu. Ne katru dienu, bet reizi vai divas nedēļā. Es sāku pamanīt, ka tas nav tikai par naudu, bet gan par pārtraukumu no ikdienas. Kad es skatos uz ekrānu un gaidi rezultātu, es aizmirstu par darba problēmām. Es sāku vairāk smaidīt, vairāk runāt ar sievu par savām dienām. Reizēm es pat pievienoju mūziku fonā, lai radītu noskaņu.

Viena no labākajām pieredzēm notika, kad es spēlēju kopā ar draugu, kurš dzīvo citā pilsētā. Mēs bijām videozvanā un abi atvērām to pašu platformu. Mēs izvēlējāmies vienu un to pašu spēli, bet katrs ar savu kontu. Mēs smējāmies, kad kāds uzvarēja, un izteicām līdzjūtību, ja kāds zaudēja. Tas bija kā virtuāls vakars. Mēs pavadījām trīs stundas, un es uzvarēju tikai piecpadsmit eiro, bet jutos kā uzvarētājs. Nevis naudas dēļ, bet tāpēc, ka man bija jautri.

Esmu iemācījies dažas lietas par sevi. Pirmkārt, es labāk spēju kontrolēt savas emocijas, kad neuztveru to pārāk nopietni. Otrkārt, es zinu savu budžetu un nekad netērēju vairāk, nekā varu atļauties. Tas ir mans noteikums - ne vairāk kā desmit eiro vienā reizē. Ja laime nāk, tā nāk. Ja nē, tas nav pasaules gals.

Šodien, kad es sēžu datorā pēc garas darba dienas, es dažreiz atvēru šo lapu. Tā ir kā neliels atvaļinājums. Es negaidu lielus laimestus, bet es novērtēju to, ka dzīvē ir vieta pārsteigumiem. Piemēram, pagājušajā nedēļā es uzvarēju trīsdesmit eiro, kas man ļāva nopirkt sievai ziedus bez sirdsapziņas pārmetumiem. Viņa smējās, kad es teicu, ka tā ir mana veiksmes nauda.

Es neieteiktu šo katram, jo visi ir dažādi. Bet, ja tu esi cilvēks, kuram patīk mirkļi, kad negaidīts pārsteigums padara dienu gaišāku, tad šī varētu būt interesanta pieredze. Galvenais ir atcerēties, ka tas ir hobijs, nevis darbs. Un ka laime dažreiz atnāk, kad tai negaidi. Tāpēc es turpinu savu vakara rutīnu, bet tagad tā ir kļuvusi dzīvāka. Un katru reizi, kad es redzu to pašu vietni, es smaidu, jo tā man atgādina, ka dzīve var būt jautra arī bez lieliem plāniem. Galu galā, tas ir tikai mazs piedzīvojums, bet tas man nozīmē daudz.